Fysiotherapie bij Parkinson

ParkinsonNet

De ziekte van Parkinson is een complexe ziekte, waarbij behandeling van iemand met parkinson vraagt om expertise en onderlinge samenwerking met de patiënt en met overige betrokken zorgverleners. Hierbij staat de wens van de patiënt altijd centraal. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. In dit netwerk zijn meer dan 3.000 zorgverleners, waaronder neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen aangesloten. ParkinsonNet streeft naar een wereld waarin iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is, afgestemd op de behoefte van de patiënt.

Fysiotherapie en Parkinson

Als iemand de ziekte van parkinson heeft of een atypische vorm van parkinsonisme dan kan iemand last hebben van verschillende symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn traagheid van bewegen en beven. Daarnaast moet u ook denken aan slaapstoornissen, depressie, pijn, incontinentie, seksualiteitsproblemen en valincidenten.  Deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat u problemen ervaart in het dagelijks leven. Het is erg vervelend als bijvoorbeeld je conditie achteruit gaat, het in en uit bed komen moeilijk gaat, opstaan en lopen verminderd.
Met al deze vragen kunt u terecht bij de fysiotherapeut die ook veel samenwerkt met andere disciplines.

Daarnaast is het van belang om samen te kijken wat u kunt doen op de lange termijn, eventueel zonder fysiotherapeut zodat u met genoeg voorlichting en adviezen zelfstandig en veilig kunt blijven functioneren.

Onze fysiotherapeute Catrien van der Zee is aangesloten bij Parkinsonnet. Zij kijkt graag samen met u waar ze u kan ondersteunen.