Echografie

Wat is echografie?

Echografie is bij de meeste mensen bekend vanuit de zwangerschaps-diagnostiek en het zichtbaar maken van het ongeboren kind. Deze techniek kan ook heel goed worden toegepast om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven. Hoogfrequent geluidsgolven, welke voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn, worden het lichaam in gezonden. Hierbij wordt een transducer rechtstreeks op de huid geplaatst. Deze transducer is in staat om de geluidsgolven uit te zenden en terugkerende echo’s te ontvangen. Echo’s ontstaan in het lichaam waar de ene structuur overgaat in een andere. Deze echo’s worden door een computer razend snel verwerkt tot een beeld op de monitor welke dan de structuren die onder de huid liggen weergeeft.

Fysiotherapie en Echografie

Wat is de meerwaarde van echografie in onze praktijk?

Het gebruik van echografie bij ons heeft als doel visueel inzicht te krijgen in de klachten van de patiënt. Hierdoor kan er sneller en beter een diagnose worden gesteld. Er kan bijvoorbeeld goed gezien worden of er sprake is van een spierscheuring.
De Volgende structuren kunnen beoordeeld worden op beschadigingen, verkalkingen en ontstekingen:

  • Spieren en pezen
  • Botten en kraakbeen
  • Gewrichtsbanden
  • Slijmbeurzen
  • Zenuwen

Hieronder ziet u in een overzicht wat we per structuur kunnen zien met behulp van echografie.

spieren scheuren, littekens, kalkneerslag
Pezen peesontstekigen, scheuren, kalkneerslag, (sub-)luxatie
Slijmbeurzen slijmbeursontsteking
Gewrichtsbanden verstuikingen, scheuren
Kapsels kapselontsteking, scheuren
Kraakbeen gewrichtsslijtage, defecten
Meniscus scheuren
Botten losse botfragmenten, botbreuken
Zenuwen de tunnel, zoals bij het carpaal tunnel syndroom

De behandeling kan hierdoor specifieker worden toegepast. Ook kan de echografie als evaluatiemiddel worden toegepast om te kijken hoe het herstel verloopt.

Het Echo onderzoek

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor het onderzoek,  echografie is geheel pijnloos en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Het onderzoek zal rond de 20 minuten in beslag nemen. Er wordt een laagje gel op de transducer aangebracht, waarna deze over de huid bewogen wordt en de beelden op de monitor zichtbaar worden. Tijdens het onderzoek kan onze fysiotherapeut-specialist Jeroen Rijskamp u vragen bewegingen te maken welke op het beeldscherm gevolgd en beoordeeld kunnen worden. Ook de patiënt kan het onderzoek op de monitor volgen.