Dry Needling

Dagelijks wordt de fysiotherapeut geconfronteerd met patiënten met spierproblemen in het bewegingsapparaat. Sinds een aantal jaren is dry needling een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Een nieuwe efficiënte methode om spieren te kunnen behandelen. Zorgverzekeraars vergoeden het als een behandeling fysiotherapie.

Dry needling werkt op specifieke punten, zogenaamde triggerpoints. Dit zijn verhardingen (knopen) in een spier, die naast lokale pijn ook uitstralingspijn kunnen geven. Tevens kan een triggerpoint bewegingsbeperkingen geven.

Dry needling betekent ‘droge naald’ (zonder vloeistof). Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt, waarna de spier zal aanspannen (twitchen). Vervolgens ontspant de spier. Dry needling is gebaseerd op anatomische, neurofysiologische  en biochemische principes en moet niet worden vergeleken met klassieke accupunctuur. Janny Dammer (fysio- en oedeemtherapeut) en Robert Tebbens (fysio- en manueeltherapeut) hebben deze opleiding gevolgd bij Frank Timmermans in Domburg. Frank Timmermans heeft de opleiding vanuit Canada in Nederland geïntroduceerd.

Dry needling is een waardevolle techniek als aanvulling op de behandeling fysiotherapie. Niet alleen voor sportblessures of acute klachten, maar juist ook voor patiënten die al langdurig klachten hebben.